The Gong Improvement and Rehabilitation Project

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
Concept design for the proposed works at The Gong, Buninyong Botanic Gardens

Buninyong residents are encouraged to inspect plans on important proposed works at one of the village’s best loved community spaces.

The proposed works would see the reinforcement of the dam wall at The Gong, Buninyong Botanic Gardens, which runs underneath a section of Cornish Street at the lake’s western edge.

The project has been developed following an engineering assessment of the wall carried out in recent months after seepage was observed downstream of The Gong.

The assessment found that strengthening and stabilising works were needed to stop the seepage and ensure the wall remained strong in the long term.

The proposed work consists of construction of a filter layer, raising the dam wall approximately by 500 mm, construction of rock embankment (riprap) upstream of dam wall and upgrading the outlet of the dam.

Your feedback here will help us to ensure the project meets community expectations.

Following ongoing community engagement, the works are expected to be undertaken in 2020.



Buninyong residents are encouraged to inspect plans on important proposed works at one of the village’s best loved community spaces.

The proposed works would see the reinforcement of the dam wall at The Gong, Buninyong Botanic Gardens, which runs underneath a section of Cornish Street at the lake’s western edge.

The project has been developed following an engineering assessment of the wall carried out in recent months after seepage was observed downstream of The Gong.

The assessment found that strengthening and stabilising works were needed to stop the seepage and ensure the wall remained strong in the long term.

The proposed work consists of construction of a filter layer, raising the dam wall approximately by 500 mm, construction of rock embankment (riprap) upstream of dam wall and upgrading the outlet of the dam.

Your feedback here will help us to ensure the project meets community expectations.

Following ongoing community engagement, the works are expected to be undertaken in 2020.